A kelet-magyarországi munkaerő-foglalkoztatás és munkaerőpiac helyzete

A kelet-magyarországi munkaerő-foglalkoztatás és munkaerőpiac helyzete

Vissza
A kelet-magyarországi munkaerő-foglalkoztatás és munkaerőpiac helyzete

A kelet-magyarországi munkaerő-foglalkoztatás és munkaerőpiac helyzete

A kelet-magyarországi munkaerőpiaci helyzet kihívásaival szembenézve a WHC igyekszik megtalálni a régióban is a megfelelő munkaerőt partnerei számára.

A Közép-Kelet Európai régió munkaerőpiaci trendjei a foglalkoztatott mennyiség és minőség javulását mutatják, azonban a bérszínvonal az európai átlagtól még mindig elmarad. Magyarországon a munkaerőpiac észak-keleti régiójában, különösen Miskolcon és Nyíregyházán jelentkeznek komolyabb problémák.

A foglalkoztatottak száma 2022. novemberében 4 millió 706 ezer volt, ami a fiatalok, 15-24 éves korcsoportban 277 ezer, míg munkavállalás szempontjából a legjobb korcsoport, a 25-54 évesek körében 88%-os foglalkoztatási rátát jelentett. Az idősebb korosztály, 55-64 éveseknél a foglalkoztatási ráta 66,9%-ra emelkedett.

A növekvő foglalkoztatás mellett a munkanélküliségi ráta is növekedett, melyet az aktivitás erősödése és az Ukrajnából érkező menekültek munkaerőpiacra lépése okozott. A foglalkoztatottsági ráta az uniós átlag fölötti, míg a munkanélküliségi ráta a hatodik legkedvezőbb az EU-ban.

Azonban a kelet-magyarországi régiókban továbbra is hiányzik a munkaerő-kereslet és -kínálat összhangja. Az országos átlagnál alacsonyabb aktivitási és foglalkoztatási rátával rendelkező és a munkanélküliséggel, különösen a tartós munkanélküliséggel jobban sújtott térségekben a munkavállalók 16,4%-a rendelkezik külföldi munkavégzési tapasztalattal, míg a válaszadók kevéssel több mint egyharmada (34,9%) gondolkozik a külföldi munkavállalás lehetőségén.

A WHC szerepe ebben a helyzetben kiemelkedő, hiszen a cég célja, hogy megfelelő munkaerőt biztosítson a régióban. A WHC ebben a környezetben segítséget nyújt a vállalatoknak a megfelelő munkaerő megtalálásában és megtartásában, valamint a munkavállalók számára is segítséget nyújt a munkakeresésben. A hazai toborzás mellett a WHC kész harmadik országbeli munkaerő biztosításával betölteni a hiányszakmákat, ezzel együtt támogatni partnereit céljaik elérésében. Elsősorban a Fülöp-Szigetekről, Indonéziából érkezhetnek munkavállalók, akik maximálisan megállják a helyüket és értékes munkaerőnek bizonyulnak.

Összefoglalva, a kelet-magyarországi munkaerőpiac komoly kihívásokkal néz szembe, de a WHC jelenléte és szolgáltatásai a munkaerő-közvetítés és munkaerő-kölcsönzés terén hozzájárulhatnak a régió munkaerőpiaci helyzetének javításához.

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024