Hogyan javíthatják a Belbin-féle csapatszerepek a munkahelyi teljesítményt?

Hogyan javíthatják a Belbin-féle csapatszerepek a munkahelyi teljesítményt?

Vissza
Hogyan javíthatják a Belbin-féle csapatszerepek a munkahelyi teljesítményt?

Hogyan javíthatják a Belbin-féle csapatszerepek a munkahelyi teljesítményt?

Gyermekkorunkban kialakult családi minták nyomán, illetve alaptermészetünkből fakadóan bizonyos jellemvonásaink egészen a felnőtt életünkig elkísérnek bennünket. Előfordulhat azonban, hogy egyszerre több szerepben is komfortosan érezhetjük magunkat, így a munkavállalás során nehezen tudjuk, mi is pontosan a nekünk való pozíció. Meredith Belbin kutató és tanácsadó A ​team, avagy az együttműködő csoport című könyvében 9 szerepet vázol fel, amelyek megfigyelhetők a különböző munkacsoportokban. Ezen szerepek mindegyikének szem előtt tartásával és az egymás közötti interakciók vizsgálatával a vezetők és menedzserek rugalmasabb és sikeresebb csapatokat építhetnek. Amennyiben mi is szeretnénk ennek a jól működő csapatnak a tagjai lenni, egy gyors teszt segítségével könnyebben kiigazodhatunk a munkacsoportban betöltött szerepünkön.

A munkahelyi kiválasztási folyamat során a legnagyobb hangsúlyt általában a szakmai kompetencia kapja, pedig sokszor szembesülhetünk vele, hogy a megfelelő szakemberek csoportja nem feltétlenül alkalmas a harmonikus munkahelyi együttműködésre. Dr. Meredith Belbin több mint 10 éven át kutatta, hogy egy hatékony csapathoz hányféle személyiségtípusra van szükség, és vajon hány különböző szerepet tölthet be egy személy az adott csoporton belül. Eredményei alapján a csoportszerepek az alkalmazottak erősségei és hiányosságai alapján történő kiosztása hatékony módja a csapat felépítésének, mivel jobban teljesítünk az erősségeinket építő feladatokban. A Belbin-teszt segíthet a saját szerepünk felismerésében, illetve a vezetőknek a kiosztásukban azáltal, hogy azonosítja az egyes személyek motivációit és céljait.

A kilenc Belbin-féle meghatározó csoportszerep

Az összesen kilenc szerepet három nagyobb kategóriába sorolhatjuk: feladatorientált (cselekvő), kapcsolatorientált (társasági), illetve értelmi hozzájáruló (gondolkozó). Mindegyik csoportba három-három altípus tartozik.

  1. Cselekvő szerepkör:

A cselekvésorientált csapattagok arra törekszenek, hogy a teendőket belátható időn belül a leghatékonyabban elvégezzék. Számíthatunk rájuk egy feladat elvégzésében, a határidő betartásában és a kihívásra izgalmas lehetőségként tekintenek. Ide soroljuk a „megvalósító”, a „vállalatépítő” és a „serkentő” személyiségtípusúakat.

  1. Társasági szerepkör:

Az társasági csapattagok hálózatépítési és kapcsolatépítő készségeiket használják a feladatok elvégzéséhez. Kiváló aktív hallgatók lehetnek, és támogatást nyújthatnak a csapat többi tagjának a csoport összetartásának fenntartásában. Ide tartozik a „forrásfeltáró”, a „csapatjátékos” és a „koordinátor” személyiségtípus.

  1. Gondolkozó szerepkör:

A gondolkozó csapattagok kritikus gondolkodók. Előrukkolhatnak új ötletekkel vagy új perspektívát hozhatnak felszínre, elemezhetik az elképzeléseket az előnyök és hátrányok mérlegelésével. Általában speciális ismeretekkel vagy készségekkel rendelkeznek. Ezen belül ismerhetjük fel a „szakértő”, az „ötletgyáros”, illetve a „helyzetértékelő” típusokat.

„Apollo-szindróma” – avagy sok dudás egy csárdában?

Nem szükséges messzire mennünk ahhoz, hogy élő példáját láthassuk a Belbin-féle csoportszerepek kiemelten fontos helyzetben történő alkalmazásának. Az Apollo-program űrhajósain végzett teszt alapvetése volt, hogy a kiemelkedően intelligens csapat a más, kevésbe intelligens csapatokkal való versenyeztetése során kimagasló eredményeket fog elérni. Nagy meglepetésre a vártakhoz képest jóval alulmaradtak, sőt, utolsó helyen végeztek a verseny során mindenki máshoz képest. Hogyan lehetséges ez? A tagok olyannyira egymás személyiségbeli ellentétéi voltak, hogy a feladatra szánt idő nagy része csak vitatkozással és a saját álláspontjukhoz való ragaszkodással telt. Így született meg az „Apollo-szindróma” kifejezés, mely az azt állapotot írja le, amikor valaki túlságosan fontos képet alkot a csapaton belüli szerepéről. Egy személy, aki létfontosságú szerepet játszott a NASA Apollo-küldetésének sikerében a Holdon elmondta, hogy akadt akinek egy szerepe volt programban – a kávé elkészítése, ami ébren tartotta az egész csapatot!

Így lehetünk a saját munkacsoportunk hasznos tagja

A WHC Csoport a munkaerő-közvetítés és az interjúztatás során minél több szempontot igyekszik figyelemebe venni annak érdekében, hogy a pályázó olyan munkakörnyezetbe kerülhessen, ahol a csapat teljes értékű tagja lehet. A teszt kitöltése segíthet abban, hogy megtudjuk mely szerepkörben/szerepkörökben állnánk meg leginkább a helyünket leendő munkacsoportunkban.

Bármi is legyen kitöltött tesztünk eredménye, fontos észben tartani, hogy a csapatszerepek nem statikusak. A szerepünk idővel változhat projektről-projektre és akár a projektfázisok közötti átmeneti időszakban is. Minden viselkedésmód, bár bizonyos mértékig a személyiségünkből fakad, megváltozhat. De amennyiben megértjük és felismerjük a csapaton belüli szerepünket, lehetőségünk van javítani saját hozzáadott munkánkon legfőképp erősségeink fejlesztésével és gyengeségeink kezelésével. Egy szakmai csapat akkor működik harmonikusan ha minél változatosabb szerepkörű kollégák vannak jelen a csoportban. A csapat dinamikában minden egyénnek van két-három preferált szerepe, amelyek közül a feladat típusához alkalmazza az aktuálisan legmegfelelőbbet, így hozzájárulva a feladatok eredményes elvégzéséhez.

Éppen új munka után nézel? Segítségre lenne szükséged a munkakeresésben? Vagy csak új lehetőségek iránt érdeklődsz? Nézz szét a WHC Csoport aktuális nyitott állásajánlatai között, vagy küldd el önéletrajzodat szakértőinknek!

***

Felhasznált források:

Mindsetpszichologia.hu: Mi kell a hatékony csapathoz? – A belbini csoportszerepek

Belbin.com: What's Belbin All About?

Tsw.co.uk: Belbin’s team roles: How can team roles improve performance in the workplace?

Warwick.ac.uk: Apollo Syndrome

Brightwork.com: How to Use Belbin Team Roles for Your Projects

***

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024