Nem elég a CSR vagy ESG stratégia

Nem elég a CSR vagy ESG stratégia

Vissza
Nem elég a CSR vagy ESG stratégia

Nem elég a CSR vagy ESG stratégia

Nem elég a CSR vagy ESG stratégia: hosszú távú tervezésre van szükség a megvalósításhoz

Napjainkban már megkerülhetetlen menedzsment stratégiává vált a társadalmi felelősségvállalás: a magyar vállalatok működését is egyre inkább meghatározza a környezeti és szociális fenntarthatóság melletti elköteleződés. Ennek hátterében az a nemzetközi és immár hazai tendencia áll, amely szerint a cégek átfogó szemlélettel, stratégiai szinten kezelik a CSR témakörét. Nincs is igazán más választásuk, hiszen egyrészt a törvényi szabályozás, másrészt az üzleti és munkavállalói elvárások is egyre inkább ebbe az irányba mutatnak. Cikkünkben megmutatjuk, a WHC milyen elvek mentén alakította ki a saját CSR stratégiáját.

Ugyan a hazai cégek felismerik a társadalmi felelősségvállalás üzleti szerepének erősödését, döntő többségük mégsem integrálja CSR és/vagy fenntarthatósági (ESG) törekvéseiket a vállalati stratégiába. Pedig a versenyképesség megőrzése érdekében ma már nehezen lehet figyelmen kívül hagyni a CSR üzleti jelentőségét, hiszen a törvényi előírások és az érdekcsoportok igényeit is ki kell szolgálni. A felelősségteljes (purposeful) működés a jelöltek bevonzásában is döntő jelentőséggel bírhat, hiszen választási helyzetben egy potenciális jelölt – generációtól függetlenül –  inkább egy társadalmi ügyeket is támogató cég mellett dönt.

Megtartás és bevonzás – a kettő egy csapásra

A társadalmi felelősségvállalás nem csak a külvilágra, hanem a vállalat belső folyamataira is nagy hatással van, hiszen ma már a munkavállalók részéről is elvárás, hogy a munkahelyük vállalati szinten is aktívan elköteleződjön a környezeti és szociális fenntarthatóság mellett. Ma már nagyobb valószínűséggel maradnak a jelenlegi munkahelyükön azok az alkalmazottak, akik úgy érzik, hogy fel vannak hatalmazva az ilyen típusú változások előmozdítására, abból a megfontolásból, hogy a munkájukon keresztül jobban tudják befolyásolni a társadalmi változásokat, mint magánéletükben, személyes döntéseik révén.

Ugyanakkor nem elhanyagolható az a tény sem – az önkénteskedés megtartó és közösségformáló ereje mellett –, hogy ezek a karitatív programok a munkavállalók mentális jólétére is pozitív hatást gyakorolnak. Erre mutat rá ismétlődően a WHC negyedéves munkavállalói elkötelezettség felmérése is, amelyben kiemelt szerepet kapnak a vállalat különböző CSR-tevékenységei és jótékonysági akciói.

 

„Munkatársaink a visszajelzésekben gyakran megemlítik a különböző karitatív akcióinkat, mint például, amikor álláskeresési támogatással és mentorálással segítettük az Ukrajnából érkező menekülteket” – említi példaként Sáfrány Lilla, a WHC Csoport HR vezetője.

 

A sikeres CSR-stratégia kulcsa: hosszú távra tervezés és hitelesség

A CSR-stratégia kialakításánál sok múlik a hitelességen: csak akkor működik, ha hosszú távra szól és tényleges támogatást nyújt a vállalat profiljának és víziójának megfelelően. Ennek szellemében például a WHC Csoportnál kiemelt figyelmet fordítunk a jövő generációra, és így a nehéz sorsú gyermekek támogatására is. „Úgy gondoljuk, a fiatalok kezében a jövő. Ezért fontosnak tartjuk, hogy egészen gyermekkortól kezdve lehetőséget teremtsünk számukra egy jobb életre, és ezzel együtt a későbbiekben megkönnyítsük a munkaerőpiacra való integrációjukat is. Nem csak azon dolgozunk, hogy összekössük a munkaerőpiac szereplőit, hanem hogy annak is esélyt adjunk, aki a körülményeiből adódóan hátrányból indul. A víziónkat pedig a gyakorlatban is megvalósítjuk: a közelmúltban stratégiai megállapodást kötöttünk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel. Közös missziónk az esély- és értékteremtés, amelyhez a szakértelmünket is nyújtjuk, hiszen teljes körű HR támogatással segítjük a segélyszervezet munkáját” – mondta ennek kapcsán Sáfrány LillaHR vezető.

 

 

 

***

 

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024