Tuti tippek állásinterjúra – Így hozd ki magadból a maximumot!

Tuti tippek állásinterjúra – Így hozd ki magadból a maximumot!

Vissza
Tuti tippek állásinterjúra – Így hozd ki magadból a maximumot!

Tuti tippek állásinterjúra – Így hozd ki magadból a maximumot!

Az állásinterjú még a nagyobb rutinnal rendelkező munkakeresők számára is stresszes helyzet lehet – nem véletlenül, hiszen ezeken az elbeszélgetéseken valóban sok múlik. Itt van alkalmuk ugyanis először megmutatni rátermettségüket, szakmai kompetenciájukat, és személyiségüket egyaránt. A jó benyomás pedig csodákra képes: a sikeres kiválasztáshoz is nagyban hozzájárulhat. Szeretnél a legjobban teljesíteni az interjúkon? Legfrissebb blogcikkünkben szakértői tippekkel segítünk, hogy a legtöbbet hozd ki magadból!

Az álláskeresés egy többlépcsős, hosszas folyamat, mely számos ponton állítja kihívás elé a munkakeresőket. Ha túljutottál a legelső szűrőn és kiválasztottak az önéletrajzod alapján – melynek elkészítéséhez korábbi blogcikkünkben adtunk tippeket –, következik az újabb megmérettetés: a személyes állásinterjú.

 

Az interjú célja, hogy a munkaadó és a munkakereső fél közösen felmérje, illeszkednek-e egymáshoz az elvárások és a karriercélok. A vállalat kollégái feltérképezik a jelölt munkatapasztalatait, készségeit, és alapvető személyiségvonásait; a munkakereső pedig részletesebben megismeri a megpályázott pozíciót és a céget. Fontos továbbá, hogy a leggyakrabban az interjún kerül sor a bértárgyalásra is.

 

Te is állásinterjúra készülsz? Tippjeinkkel segítünk, hogy a legjobbat hozhasd ki magadból!

 

Kelts jó benyomást!

 

Hiszen az első személyes tapasztalat az interjún alakul ki. Ezért nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben milyen képet festesz magadról: jó benyomás esetén ugyanis azonnali szimpátiát kelthetsz az interjúztatókban, ami meghatározó lehet abban, hogy felvesznek-e a vágyott pozícióba.

 

Mire érdemes figyelni?

  • Ügyelj az öltözékedre! Állásinterjúra érdemes elegánsan, csinosan érkezni.
  • Ne vesd le magadat azonnal az első székbe – javasolt megvárni, amíg hellyel kínálnak.
  • Ne válts át magázásból tegezésre addig, amíg ezt nem ajánlják fel!
  • Legyél kedves, nyitott és közvetlen – méghozzá mindenkivel, akivel csak találkozol.

 

Készülj fel előre!

 

Légy képben a megpályázott pozícióval, a követelményekkel és az opcionális elvárásokkal! Ismerd a munkakör által igényelt legfontosabb készségeket, és tudjál ezekhez saját tapasztalataiddal, adottságaiddal kapcsolódni! Készülj fel a vállalatból is: nézz utána, mivel foglalkozik a cég, mi jelent meg róla a sajtóban, és mit kommunikál saját magáról!

 

Tervezd meg előre az interjúra utazásodat is: pontosan hova mész, hogyan, és mennyi idő alatt. Érdemes B opcióval is készülni, illetve az utazás időtartamát megfelelő ráhagyással számolni – forgalmi probléma bármikor adódhat. Mentsd el könnyen elérhető helyre a kontaktszemély elérhetőségeit is, hogy a bejutásod minél gördülékenyebb legyen.

 

Készülj fel a bértárgyalásra!

 

Az állásinterjú egyik legfontosabb eleme a bértárgyalás, így fontos, hogy erre is felkészülj! Magadtól csak akkor hozd fel a témát, ha az interjúztatók nem kezdeményeznek erről beszélgetést az interjú végéig. Ne légy túl direkt és erőszakos az elvárásaid kapcsán, a legjobb, ha határozottan és nyugodtan fogalmazod meg, milyen bérsávra gondoltál. Sose felejtsd el jelezni, hogy bruttó vagy nettó bérről beszélsz! Emellett érdemes kitérni vagy rákérdezni a béren kívüli juttatási csomagra is.

 

Miért pont te?

 

Várhatóan felmerül majd a kérdés, miért jelentkeztél a pozícióra és miért gondolod alkalmasnak magadat. Ilyenkor emelj ki konkrétumokat, utalj korábbi tapasztalataidra! Térj ki a pozícióleírásban meghatározott követelményekre és hangsúlyozd saját készségeidet! Ha az interjún korábbi munkatapasztalataidról kérdeznek, semmiképp se vedd végig A-tól Z-ig a karrierutadat, helyette hangsúlyozz olyan konkrét munkafeladatokat és szituációkat, amik kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz és a vonatkozó elvárásokhoz.

 

Legyen válaszod a váltás okára!

 

Az interjún szinte biztosan megkérdezik majd, miért szeretnél munkahelyet váltani. Nagyon fontos, hogy ilyenkor soha ne mondj semmi negatívumot – pláne nem konkrétumot! – az előző munkahelyedről, a vállalatról, a kollégákról, vagy a főnöködről. Ha úgy érzed, negatív véleményt fogalmaznál meg, akkor azt tedd a lehető legáltalánosabban; de a legjobb, ha kiemeled korábbi állásod pozitívumait, illetve előremutató karriercéljaidról, például további kihívásokról, vagy egy új területen való fejlődésről beszélsz.

 

Te is állást keresel?

 

Vedd fel a kapcsolatot a munkaerőpiacon immár 30 éves tapasztalattal rendelkező WHC Csoport toborzó szakértőivel és kérd segítségüket a munkakeresésben vagy az interjúra való felkészülésben!

 

 

***

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024